maanantai 21. marraskuuta 2011

Kaalisoppa

Tämä ruoka vaatii pitkän kypsytyksen.

Suuri annos, jonka keittämiseen tarvitaan tosi iso (5 litran) kattila:
 
kilon verran lampaan kylkeä
vettä n.3 litraa.
luiden pitäisi peittyä veteen, koska niiden tarkoitus on antaa liemelle maku.
vähän suolaa

n. 1½ kg kaalia
1 sipuli
1 palsternakka
3 porkkanaa
pala lanttua
pala selleriä
pala purjoa
Paljon valkosipulin kynsiä

yrttisuolaa
valkopippureita aika paljon (ei nyt sentään kourallista! ehkä puolet riittä)
kolme laakerinlehteä
kunnon kourallinen lipstikkaa, jota pitäis aina olla kaapissa kuivattuna
rosmariinia
persiljaa, sitäkin käytän kuivattuna
jos ei ole kuivattua persiljaa, voit näin talvella unohtaa sen. tuore on turhan kallista muutenkin herkulliseen keittoon

Keitä lihaa luineen miedosti suolatussa vedessä tunnin verran tai niin kauan, että liha helposti irtoa luusta.
Tämän jälkeen anna keitoksen jäähtyä, että rasva nousee pintaan ja kovettuu. On hieno omistaa kylmä parveke tässä vaiheessa.
Itselläni liemi luineen oli yli yön parvekkeella.
Poista sitten rasvakerros ja poimi luut lihoineen isolle vadille.

Pilko kasvikset.
Heitä ne liemeen kiehumaan mausteitten kanssa. Maista suolaisuus sopivaksi.
Lientä pitää olla niin paljon, että kasvikset peittyvät. Lisää vettä, jos tarpeen.
Anna kiehua hiljalleen kannen alla vähintään tunnin. Kaalinkin pitäisi olla pehmeää.
Maistele vielä keittämisen loppupuolella ja lisää maustetta, jos  on tarpeen.

Tällä välin erottele liha luista ja poista siihen vielä jäänyt rasva.
Aika inhottavaa puuhaa. Kannattaa kuitenkin tehdä. Liha on hyvää.
Heitä luut ja rasvat kompostiin.
Pilko liha sopiviksi suupaloiksi vasta kypsään keittoon. Lihan pilkkominen käy parhaiten terävillä saksilla.

Syödessä lisää lautaselle smetanaa.

On herkullista lämmitettynäkin. Sopii erinomaisesti pakastettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti