torstai 6. joulukuuta 2012

Hildegardin hermopiparit

Reseptihän on varsin kuuluisa, peräisin Hildegard Bingeniläiseltä ja julkaistu erilaisissa lähteissä. Tuskin kellään mitään copyraittia... Itse otin tän Voi Hyvin -lehdestä vuodelta 1998. Markkinoidaan myös nimellä äly- ja hermopiparit. Hildegardin mukaan 3-4 piparia päivässä tyynnyttää, vahvistaa hermoja, antaa energiaa ja lisää ymmärrystä. Jotain sellasta.

Netistä löytämissäni ohjeissa sokerin määrä on huomattavasti pienempi kun tässä ja muskottia on myös vähemmän ja suola puuttuu. Lisäks käsketään tehdä noin sentin paksuisia, mitä hittoa. Oon havainnu ennenkin, että resepteissä 1 cm ei tarkota yhtä senttimetriä, vaan jotain aika paljon pienempää mittaa. Muissa resepteissä myös käsketään voidella munalla nämä. En voidellu, hienoja tuli.

n. 275 g voita
5 - 5,5 dl ruskeaa sokeria
1 muna
n. 5,5 dl spelttijauhoa
1/4 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta - tää vaikutti musta aika paljolta, riittäisköhän vähempi? Jos joku kokeilee vähemmällä, kertokaa tuloksista.
(ripaus vaniljasokeria)
1,25 tl kanelia
1,25 tl muskottia
0,25 tl neilikkaa
n. 1,5 dl mantelijauhetta
koristeeksi mantelilastuja tai -rouhetta

* Sekoita voi ja sokeri, lisää muna.
* Sekoita kuivat aineet. Sekoita kaikki taikinaksi.
* Muotoile pötköiksi, kääri kelmuun ja anna jähmettyä kylmässä esim. yön yli.
* Leikkaa ohuiksi viipaleiksi, korista ja paista 150-175 asteessa.

Koristeet on hyväksi, ne auttaa hahmottamaan taikinan väriä paistamisen aikana. Ei saa jäädä liian vaaleaksi, mulla jäi joku raa'aksi sisältä. Muttei sit taas polttaakaan kannata. Tarkkana on oltava.

En suosittele kokeilemaan vähemmällä sokerilla. Mä ainaki tykkään sellasista rapeista ja makeista kun näistä tulee. Jauhopainotteisemmat pikkuleivät on sellasia kovempia ja tylsempiä. Ja eihän niistä sitte saa sitä energiaakaan niin hyvin!

Tästä annoksesta tulee aika monta pellillistä. Jos puolittaa annoksen, voi laittaa yhden munan silti. Useimmissa ohjeissa on kaks munaa tähän määrään.

1 kommentti:

  1. "Piparit kirkastavat aisteja ja hidastavat vanhuudenoireita niissä. Piparit keventävät alaspainuneen sydämen ja nostavat tunnelman sekä mielenlaadun iloiseksi. Syö päivittäin neljä-viisi piparia." Löytyi yhdestä lähteestä. Jossa ohje btw eniten muistutti tätä omaani.

    VastaaPoista