sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Paahdettu kukkakaali-tomaattisalaatti ja tahinikastike

Siipan 50-vuotispiknikin ruokia. Ohje vissiin Voi Hyvin -lehdestä.

n. 1,5 kg kukkakaalia
1/2 kg kypsiä tomaatteja
tilkka (rypsi)öljyä
suolaa

Kastike:
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl sitruunamehua
1/2 dl vettä
1/2 dl tahinia

pieni nippu lehtipersiljaa

* Paloittele siistityn kukkakaalin kukinnot ohuiksi viipaleiksi, sanoo alkuperäinen ohje. Anteeksi kuinka, sanon minä. Koittakaapa leikata kukkakaalin kukintoja ohuiksi viipaleiksi - siitä tulee kukkakaalimurua. Mun salaatissa oli siis osittain kukkakaalimurua ja osittain jotenkin toimivasti paloiteltuja kukintoja.
* Laita palat uunipellille leivinpaperin päälle, pirskota niille öljyä ja ripottele suolaa. Paista 225 asteessa n. 35 min tai kunnes pinta on rapeaa ja saanut lähes kauttaaltaan ruskean paistovärin. Näin sanoo ohje. Mä en oikein hahmota käsitettä "öljyn pirskottelu" vaan se muuttuu lorotteluksi, mistä syystä kukkakaalit ei paahtuneet rapeiksi, vaan tulivat öljyssä keitetyiksi. Hyvää oli silti.
* Puolita tomaatit, poista niiden sisukset ja kova kanta. Kuutioi hedelmäliha pieniksi paloiksi. Ne ylijäämät kandee ottaa talteen ja laittaa johonkin ruokaan, toim. huom.
* Murskaa valkosipulinkynsi ja suola huhmaressa tasaiseksi tahnaksi, sekoita murska sitruunamehun ja veden seokseen. Lisää tahini (kastikkeen sekottaminen tasaseks on vaikeeta, mutta kyllä se riittävästi onnistu).
* Kokoa salaatti vasta juuri ennen tarjoilua, jotta kukkakaalipalat pysyvät rapeina. (Tätä ongelmaa ei tietysti ole, ellei ne ole rapeita alun perinkään...) Levitä kukkakaalit laakean tarjoilulautasen pohjalle (käytin piirakkavuokaa, toimi hyvin). Lisää päälle tomaattikuutiot ja kastike. Koristele hienonnetulla lehtipersiljalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti